Batch 27: Texmexlager

Skam den som ger sig! Efter två mindre lyckade försök var det dags att ge sig på en underjäst öl igen. Framtiden har en fest i sitt sköte och, förutom ett halvdussin ales, behövs det en lättare dryck att skölja ner maten med. En lager.

Jag hittade ett recept som jag tyckte passade bra som bas till min Texmexlager, Grande Mexican Lager av William’s brewing. Mitt recept ligger dock lite lägre i OG och jag använder en annan bittergiva än orginalet.

Maltreceptet är relativt klassiskt med ekologisk pilsnermalt och Carapils, men med tillägget majsflingor för att få den Mexikanska känslan av lättdrucken lager.

Stegmäskningen gick OK, men mellansteget vid 64 grader hamnade lite lågt och utmäskningen fick bli en specialare då jag inte riktigt har plats för denna typ av företeelse i mäsklådan. Jag hoppas det blir bra ändå.

För bäskan användes Nya Zeelänsk Green Bullit, ersätter orginalreceptets Hallertauer eftersom jag missat att justera inventariet efter förra lagerbryggningen, och till smak och arom blev det Saaz. Ingen torrhumling denna gång eftersom jag vill att ölet ska vara lätt och friskt.

OG landade på 1060 isf 1053 och mängden på 21 liter isf 23 liter. Jag kokar med andra ord bort mer än beräknat vilket jag ska ta till mig och ändra i profilen. Tar jag ölet lite tidigare borde ölet ändå kunna bli lite alkoholsvagare utan att restsötman stör. Jag siktar på 1018 vilket ger 5,6%.

2042 Danish lager

For søren!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Bryggning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s