Batch 24: Örby pilsener

I tisdags gjorde jag mitt andra försök att brygga en underjäst öl. Första försöket var en total katastrof och jag har länge tänkt ta tjuren vid hornen återigen. Anledningen till att resultatet blev så dåligt då var med stor sannolikhet den dåliga kontrollen på temperatur under jäsprocessen och detta har jag nu avhjälpt genom att införskaffa av en termostat.

Maltblandningen är relativt enkel med 95% Weyermann ekologisk Pilsner malt och 5% Münchenermalt.

Denna gång är första gången jag ger mig på en stegmäskning vilket sker genom att tillsätta olika mängder kokande vatten vid givna tillfällen. Så här ser schemat ut:

Stegmäskning

Inmäskning av 5,3 kg malt med 13 liter 68-gradigt vatten. Därefter adderas 1.7, 5 resp 6 liter kokande vatten. Resultatet skulle alltså bli som visas i diagrammet ovan; 60, 64, 72 och 78 grader, men jag landade lite bredvid på 61, 64, 71 och 78 grader vilket under omständigheterna måste anses som godkänt. Tyvärr kan jag inte förklara vad de olika temperaturerna gör exakt eftersom jag pluggat på alldeles för dåligt, jag följer bara detta förslag från maltfabrikören och mängden vatten har jag fått hjälp av BeerAlchemy att räkna ut.

Lakningen gick lite rapparen än vanligt och jag var klar redan efter 1 timme och 5 minuter.

I koket adderades 4 givor humle av typen Perle och ekologisk Hallertauer tradition och det ska ge ett IBU på runt 35. Därefter blir det torrhumling med ytterligare Hallertauer tradition. Även denna gång kokade jag upp ett par liter sötvört för att späda med.

Nu blir det jäsning med Saflager S-23 och därefter lagring på fat i 2-3 månader.

bild

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Bryggning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s