Batch 23: Thunder from Down Under

På begäran av bryggarspättan blir det idag en somrig pale ale gjord på pilsner-, pale ale-, karamell- och vetemalt, humlad med humle från den nya världen. Det blir alltså en ale med smak och doft av Nya Zeeland och Australien och självklart lyssnar vi på Hot Snakes när vi brygger. Enligt inventariet i BeerAlchemy, det förträffliga bryggprogram jag nyttjar, skulle det finnas Nelson Sauvin att tillgå, men då jag började rota i frysen fick jag tji ty där fanns det inte tillstymmelsen kvar. Det fick bli Mouteka istället. Här nedan tillsammans med övriga humlesorter som ska ingå i dagens kok samt jäsning.

Humle från nya världen

Dessa delades upp i följande givor:

Givor
Southern Cross, 3 * Mouteka, 3 * Galaxy

Även denna gång använde jag den maltkvarn som införskaffades i våras och även denna gång utan den modifiering jag hänvisade till i mitt förra inlägg. 4 kg malt maldes på mindre än 10 minuter och jag är vrålnöjd med resultatet.

Visst är det lite monotont och visst känns det i axeln efter 10-15 minuter, men det är det värt då jag faktiskt kan använda färsk malt vid varje bryggning. I framtiden kanske jag bygger en jig för att kunna dra kvarnen med en skruvdragare eller liknande, men det är i framtiden det… och dessutom högst osannolikt.

Kok och kylning gick som på räls och jag kokade 2 liter sötvört vid sidan om för att kunna späda ut om det skulle behövas. Jag har vid tidigare tillfälle fått varmdruv vid kokning och så även denna gång. Dessutom var det en trådliknande fällning som bildats och fastnat runt kylspiralen. Jag gissar att det bildats under kylningen då jag inte såg något av det under koket. Varmdruv ska inte vara någonting man behöver oroa sig för så det tänker jag inte heller göra.

Jag fick späda ölet med en liter kokt sötvört och då landade ändå OG på 1051 vilket är en 10% högre densitet än de 1046 receptet angav. Innan nästa bryggning ska jag gå igenom de senaste 5-6 bryggningsresultaten och höja effektivitetsvärdet i BeerAlchemy för att få ett mer noggrant resultat.

US-04 och 100 gram Galaxy får avsluta dagen, ja, förutom all disk då. Om 4-5 dagar tappar jag på fat. God natt.

Lämna en kommentar

Under Bryggning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s