Batch 20: The new black – Cascadian dark

Idag följer vi den Svenska microbryggar-trenden och brygger en cascadian dark, populärt även benämnd som black IPA eller mindre ofta här i Sverige som American black ale. Hur de gör på andra sidan Atlanten behöver vi inte gå in på här. Black IPA känns i alla fall smått motsägelsefullt; Black India pale ale? Alla gör naturligtvis, och i vanlig ordning, precis som de själva vill.

Jag inser snabbt att allt hopp är ute för min IKEA-termometer. Dödsorsaken tros vara drunkning trots att flera lager krympslang dragit runt de fuktexponerade delarna. Gamle trofaste labtermometern får rycka in.

Fantast

Receptet är relativt enkelt med 4 maltsorter; pale ale, Crystal 100, Carafa och chokladmalt. Drygt 5,2 kg malt inalles vilken vi mäskar in med nästan 15 liter 75-gradigt vatten.

IMG_5380

4 nyanser av brunt

Lakningen gick lite snabbare än vanligt och var klar efter endast 52 minuter. Detta trots att lakningsansvarige påpekade ”öl” vid ett flertal tillfällen. Jag brukar normalt försöka hålla 3 liter per minut vilket har gett bra resultat vid tidigare bryggningar. Det gamla rekordet slogs idag med hela 8 minuter, vilket inte nödvändigtvis är en bra sak.

IMG_5383

Vi siktar på ett öl med 85 IBU. Detta med hjälp av 4 humlegivor plus girig torrhumling; Simcoe, Simcoe, Amarillo, Amarillo och Centennial. Detta i enlighet med det jag läst om att cascadian dark ska humlas med citrus och kryddiga Northwest-humlen.

För att vara på säkra sidan använde jag en något mindre profil denna gång mot de tidigare 2 bryggningarna. Einkochern klarade inte riktigt av att koka 24 liter senast och jag var tvungen att använda min doppvärmare på 2 kW för att få ett ordentligt kok. 19 liter kokades idag och även om inte något stormkok uppstod så är jag helt nöjd med resultatet.

OG landade på 1076, vilket är 6 över målet. Dock plockade jag ut lite mindre än de 16 liter profilen i BeerAlchemy är inställd för. Lite starkare, lite mindre och MYCKET mörkare! Smaken på vörten är lätt bränd chokladaktig. Jag är väldigt spänd på hur denna öl kommer att smaka.

Det var länge sedan jag använde smack pack så naturligtvis glömde jag smacka American ale II-packet i god tid. Forhuppningsvis resulterar det bara i att jäsningen startar lite senare. Åh, spänning!

Annonser

3 kommentarer

Under Bryggning

3 svar till “Batch 20: The new black – Cascadian dark

  1. Grymt! Jag misslyckades med min Svarta IPA så jag håller tummarna att du har bättre lycka med din… (Tror det var en kombination av för smakrik malt, obefintlig vattenbehandling och för få sena humlegivor) Ska bli kul att se hur det går :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s