Batch 15: A-lager

Idag gör jag ett första försök på en lager. Skillnaderna i själva bryggningen är inte så stora. Det är dels råvarorna som skiljer sig en smula, men främst är det jäs- och lagringsprocessen som är annorlunda jämfört med när man brygger ale. När jag nu införskaffat ett kylskåp tyckte jag det var läge att göra ett försök. Jäsningen ska ske i två veckor vid en temperatur på 11-12 grader och därefter blir det rumstemperatur och diacetylrast i 2-3 dagar för att slutligen tappa på fat och lagra i ett par månader. Det tar tid med lager helt klart.

Malten som används är pilsner, Münchner och Carapale och humlegivorna laddas med Columbus, Perle och Calypso. Calypso är en relativt ny humle med hög alfa, 15.7%, och den ska ge en fruktig citrussmak med toner av äpple och päron.

Själva bryggningen gick fint och värdena var godkända. OG 1047 och en tänkt FG på 1012 ska ge en lager med alkoholhalt 4.7%. En lagom lätt och fräsch sommaröl var det tänkt. Synd att den inte är klar före sommarens slut. Det tål att sägas igen, det tar tid med lager.

Annonser

3 kommentarer

Under Bryggning

3 svar till “Batch 15: A-lager

  1. Jon

    Kul! Nu har jag faktiskt läst alla inlägg på rad.

    // jon

  2. Ping: Batch 24: Örby pilsener | NANO NANO

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s