Batch 12: Åsö Singel hope – take two

Idag är vi ett ståtligt gäng som brygger; Björn, Guffa, Stachel och undertecknad. Det blir ett andra försök att brygga Åsö Singel hope som vid första försöket bryggdes mer eller mindre utan kontroll av temperatur. Denna gång har vi tillgång till 4 termometrar vilket borde räcka kan man tycka.

Mäskningen fungerade hyfsat med en inmäskning på runt 69 grader vilket är en smula högt. Efter en korrigering med hjälp av en halvliter kallvatten landade mäsken på 67 grader.

Gustav påbörjar lakning

Lakningen tog måttliga 45 minuter och när väl koket börjat ta fart uppmärksammade vi samma varmdruv som uppträdde vid första försöket. Förra gången försökte vi koka bort druven, men denna gång var det mycket mindre så vi lät den vara.

Givorna är desamma denna gång som förra; 4 givor Simcoe vid 20, 10, 5 och 1 minut. Skillnaden rörande humling är att vi denna gång torrhumlar med Nyzeeländsk Cascade.

Björn kollar OG med hjälp av sin refraktometer

OG efter kok landade på 1051 vilket är OK. Bättre än förra gången, men ändå en bit från de 1059 som vi räknat med. Eller snarare det som var förväntat enligt receptet snarare än det vi räknat med.

Efter kylning var det i vanlig ordning dags för  filtrering. När vi använder pellets sätter (saft-)filtret i igen hela tiden så det blir mycket jobbande med spatel och stekspade. Nu står dock 16 liter i jäshinken och gosar till sig. Om en vecka tappar vi på fat igen.

Nu pubrunda.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Bryggning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s