Batch 11 på fat

Efter 6 dagars jäsning tappar jag för första gången på ett av de, för mig, nya corneliusfaten som väntat i källaren sedan i höstas. Spännande!

Det är väldigt skönt att slippa processen med att desinficera flaskor och slabbet med att fylla desamma. Visst, fatet ska också rengöras och desinficeras, men det är långt mindre krävande. Dessutom ska jag investera in en rengöringsaparatur som sköter sig mer eller mindre själv vilket kommer underlätta rengöringen ännu mer.

Efter att ha rengjort med diskmedel och desinficerat med Jodfor lät jag fatet torka ur en smula innan det trycksattes för att trycka ur all syre inför själva tappningen. Därefter trycksattes fatet med 1.4 bar vilket enligt Humlegårdens kolsyretabell ska ge en lagom kolsyrad ale. Så ska fatet stå i någon vecka. Det betyder att ölen kan provsmakas redan nästa helg då mina kära bryggarbröder Björn och Gustav samt Stachel kommer hit för en bryggar-séjour. Fint.

Ta

NP: De Vermis Mysteriis – High On Fire

Annonser

3 kommentarer

Filed under Bryggning

3 responses to “Batch 11 på fat

  1. Spännande att tappa på fat! Hoppas det blir lysande.
    Kul att Stachel kommer upp. Hälsa!

  2. Matti Olofsson

    Coolt. Funkade det bra att tappa på fat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s