Batch 09: Åsö Single hope

Första bryggardagen avslutades med en barrunda av rang. Bl a avnjöts I beat you, Bergsmansöl, Ebbot, Titan IPA, Skebo Spring surprise och Mikkeller American dream. Den sistnämnda utnämndes under pompa och ståt till världens bästa lager.

Dagens bryggning började med en promenad till Wirströms för att införskaffa en ny termometer. 149:- fattigare satte vi igång. Vi mäskade in och landade på 68 grader, men döm av vår förvåning när temperaturen efter 40 minuter visade 69 grader. Det visade sig att den nya termometern inte alls var att lita på, vilket blev allt tydligare när den senare visade 80 graders lufttemperatur i vårt kök. Välkommen reklamation.

Det blev en bryggning i experimenterandets tecken. När vi började koket så uppmärksammade vi en ljus fällning i sötvörten. Efter lite googlande kom vi fram till att det rörde sig om något som kallas varmdruv:

”De stora, grumlande proteinmolekyler som återstår i vörten efter mäskningen måste alltså tas om hand på annat sätt. Lyckligtvis sköter kokningen om det också, eftersom proteinmolekyler koagulerar och klumpar ihop sig till olösliga partiklar tack vare den kombinerade effekten av värme och rörelse i en häftigt kokande vört. Den resulterande fällningen kallas för varmdruv, och en förutsättning för en effektiv utfällning är alltså en häftig kokning under tillräckligt lång tid (kanske en och en halvtimme). ”

Vi korrigerade genast koktiden och då första givan skulle skickas i först när 20 minuter återstod orsakade detta inte något problem. Givorna består av 4 givor Simcoe; då 20, 10, 5 och 1 minut återstår.

Efter att höftat ner vörten till strax under rumstemperatur mätte vi OG till 1048. 11 punkter under förväntade 1059. Med snyftningar och klumpar i halsen tvingades vi inse att temperaturen inte varit korrekt någonstans. Det vore lätt att skylla på Wirströms och den skitdåliga termometer de saluför, men det var trots allt jag som var slarvig vid gårdagens desinficering av utrustningen och det var jag som tappade termometern i badkaret.

Jag tar med mig Macen, ställer mig i skamvrån och surfar elektroniska termometrar. Nu får det vara nog.

Annonser

1 kommentar

Under Bryggning

Ett svar till “Batch 09: Åsö Single hope

  1. Ping: Batch 23: Thunder from Down Under | NANO NANO

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s